Larry Niven: The Burning City - The Burning Tower

2007.04.02. 14:42 | Bear | Szólj hozzá!

Kedvenc sci-fi íróm, Larry Niven két újabb remekművét volt szerencsém elolvasni az utóbbi három hónap alatt. (Többre sajnos nincs idő, se energia, se egyéb erőforrásom)

A könyv és folytatása a Föld és az emberiség múltjában játszódik, nagyjából 14 ezer évvel ezelőtt, egy olyan elképzelt világban, ahol a varázslat alapanyaga, a mana ugyanolyan meg nem újuló természeti erőforrás,  mint a szén vagy a kőolaj.  Ahol a mana eltűnik, ott lehetetlenné válik a varázslás, a már kimondott varázslatok pedig megszűnnek. Ahol a mana feldúsul (tengervíz, meteorbecsapódás helyszíne, megkövült erdők), ott a varázslatok rendkívüli erővel bírhatnak.

Ez idő tájt a Föld manakészlete erősen megfogyatkozott, egyes helyeken teljesen eltűnt, máshol még rengeteg található belőle. A mágia használata mindennapos és egyáltalán nem misztikus dolog, egyes városok, térségek, sőt egész államok is teljesen a mágiára építették hatalmukat. A varázslók, sámánok, a mágikus ember-állat félszerzetek, és egyéb, ma már csak legendákból ismert lények mindennaposak ebben a világban.

A mana fogyásával ekkor kezdődik el a technika, mint varázslat-helyettesítő módszer használata.

A Burning City egy fiatal fiú, Whandall Feathersnake (Tollaskígyó) történetét meséli el, aki egy magába zárkózott, mágiát csak hírből ismerő társadalomból önkéntes száműzetésbe vonul - ki a varázslatokkal teli nagyvilágba. Ő maga "mugli" :-) azaz varázstalan ember, de kalandjai során gyakran kerül kapcsolatba a "varázsvilággal": kétszer is megszállják őt istenek, jóbarátja lesz egy atlantiszi varázslónak, akivel később egy istent mítosszá tesznek, a benne lakó isten gyermeket nemz egy karaván sámánasszonyának. Végül sikeres kereskedővé és üzletemberré válik, akinek nevét egész Észak- és Közép-Amerikában ismerik és tisztelik (gondoljunk a Tollaskígyó közép-amerikai legendájára!).

Története a könyv végén nem ér véget, a folytatásban (The Burning Tower) Whandall lánya, Lángoló Torony és szerelme, Lordshill-i Sandry kalandjait ismerhetjük meg. Sandry, Whandall szülővárosának kapitánya feladatot kap: kutassa fel a várost megtámadó terrormadarak eredetét és lehetőség szerint állítsa meg a támadásokat.

Sandry kedvesével, Lángoló Toronnyal útra kel, és hosszú utat tesz meg, melynek során találkozik útonállókkal, terrormadár-seregekkel, barátokat szerez, végül eljut Aztlanba, az aztékok eredeti városába valahol Közép-Amerikában, ahol egy harcos istent mítosszát tesz, áruló papjait megbünteti, és a Legfőbb Uralkodó összeadja őket szerelmével. Végül az aztékok fővárosából is kénytelenek elmenekülni, és a könyv végén egy párként folytatják életüket.

 

A fenti könyvek és a "The Magic Goes Away" című novellagyűjtemény sajnos csak angol nyelven érhető el, ám nagyon ajánlom mindenkinek, aki szereti a témát és Niven szárnyaló fantáziáját.

A bejegyzés trackback címe:

https://bear.blog.hu/api/trackback/id/tr20327908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása