Él s portoló

2008.07.16. 12:21 | Bear | 3 komment

A tegnapi kajakos-halálhír kapcsán.

Előrebocsájtom: jómagam nem vagyok az a kimondott sportember, eltekintve egy röpke gyerekkori vívókarriertól (2 hónap) és egy kamaszkori taekwondo szárnyalástól (fél év) egész életemet a kétszáz méteres váltósúlyú fekveheverésnek szenteltem, némi alkalmi gerincroppantó házépítéstől eltekintve.

Vannak aztán azok a rajtam kívülállók, akik egészségüket féltve kezdő szinten kocognak, bringáznak, kondiznak szabad idejükben. Minden tiszteletem az övék, de úgy sejtem, hogy az életüket nem az e keretek között végzett mozgás esetleges hiánya rövidíti meg, hanem a nap 24 órájából a nem itt eltöltött idő és annak befolyásai (de faszántos kis mondat :-)

És végül a tőlem minden tekintetben legtávolabb állók: a hivatásos sportolók. Na ők vannak leginkább a bögyömben. Hogy miért?

Adva van egy ember, aki -mivel ilyenolyan okból megkezdte a sportolói pályát- egész aktív életére kivonta magát a társadalmilag valóban hasznos munka alól. Mert ugyebár a napi edzések és kapcsolódó programok jóformán még családhoz sem engedik jutni őket, nemhogy eljárni napi nyóctíz órában dolgozni. Az egész napjukat lefoglalja a következő sporteseményre való felkészülés, de hát ugye azért ők is megkapják a pénzüket rendesen.

Képességeik előtt le a kalappal, de azért talán azt mindenki elismeri, hogy a kilencven centis combátmérő nem egyenértékű azzal, ha valaki képes egész nap futószalag mellett végignyomni a tizenkét órát kétszer 10 perc szünettel, nem? Vagy azzal, aki az íróasztal mellett nyolc órában kiókumlál egy új biztosítási módozatot?

Valahol olvastam, hogy a mai társadalmak vannak annyira sikeresek, hogy megengedhetik maguknak a fennmaradáshoz nem szorosan kapcsolódó tevékenységeket végzők (ingyenélők?) eltartását. Biztosan úgy van, hogy a sport és annak kanapén, sör társaságában, tévé által való pihentető megtekintése sokat javíthat a futószalagos vagy az íróasztalos szaki elégedettségén (bár jómagam utoljára még gyerekkoromban néztem végig focimeccset - kényszerből, mivel egy tévénk volt, és Apám akkor még valamivel erősebb volt nálam).

 

Legyen. Ami nagyon zavar, nem most kezdődően, hogy ezek a -nevezzük a jelenséget valódi nevén- sportolók elvégzik a munkájukat, ám ezért nemcsak pénzt, de ormótlanul eltúlzott hírnevet és felhajtást is bezsebelhetnek.
Ugyan ki az, aki tudja annak a magyar tudósnak a nevét, aki kidolgozta a naposcsibék szárnyvégeinek gyakorta kórósan megnövekedő tolltüsző-zsírállomány-túltengését drasztikusan csökkentő vakcinát? Tessék? Hogy ez kiaf.szt érdekel? Nono, emberek, legyünk igazságosak: a fenti tudós ezzel rengeteg csirkeszárnyat ment meg az elhájasodástól, így bátran mehetünk a KöFöCö-be, nem fogunk zsírzsárnyakat kapni saját levében. A sportoló meg csak ugyanúgy elégedetté tesz minket. Akkor nem egykutya a kettő? Mégis: a tudóst mindenki hanyagolja, a sportolót meg isteníti.

Ami különösen gáz: volt itt ez a Puskás-sztori. Egy ügyes magyar jómunkásgyerek tudott focizni (szerintem minden gyerek tud focizni, csak elkezdik később tanítani). Kiemelték, elvitték sok helyre, ügyes volt, a hazája pénzén ismert lett hetedhét országon is túl. Egyszer csak fogta magát ez a nagy reménység, és lelécelt külföldre, mert büdös volt neki a rendszer. (Kicsit olyan ez, mint a kutya, aki a gazdája kezét harapja meg) Odakint megszedte magát, focizgatott, aztán amikor már tetszett a rendszer, hazajött nosztalgiázni meg learatni a magyar ember közismert vonzalmának gyümölcseit a retró-fíling iránt ("Valaha nagy név voltunk, rettegtek minket az angolok, hatháromra megvertük őket!" -igaz, hogy soha többet, lásd Végh Antal könyveit a magyar fociról).

Na jó, ez sem olyan nagy dolog, egye fene, sokan csinálnak ilyesmit a mai napig. De aztán ez a szerencsétlen hülye ország (vagy a vezetői) mit talált ki? "Nincs elég látványosság, nosza, itt ez a Puszkasz Oci, úgyis most halt meg, csináljunk belőle fiesztát! Eltemetjük mi biz nagy pompával, gyászhuszárral, virágesővel, ahogy azt minden igaz magyar ember megérdemli!" És mi lett belőle? Ha egy kívülálló nézett minket, azt gondolhatta, hogy minimum egy államalapító, egy Kunbéla, egy Kossuthlajos temetését nézi, holott csak egy lehetőségeit és tehetségét jól kihasználó focista porhüvelye lapult abban a dobozkában... Nem mellesleeg meg örök? időkre a Bazilikában, kicsit egyenértékűvé téve egy focistát nagy királyaink emlékével. Csak én látom ezt furcsának? Valaki majd ezer év múlva kiássa a romok alól egy király és egy focista koponyáját... :-))) vagy inkább :-(((

Aztán meg itt vannak a jelen reménységei. Az a gondom, hogy egyre többet hallani arról, hogy egy életvidám és sikeres *-oló (*=bármilyen sportág) egyszer csak fogja magát, és többé nem fogja magát, mert meghal olyan dolgokban, miket utoljára öregapám boncolási jegyzőkönyvében láthattam (konkrétan az öreg bagózott, piálgatott, életében egy fekvőtámaszt nem nyomott, és kajált igaz magyar ételeket dögivel, aztán meghalt hetvenpár éves korában). A sportoló elmegy edzeni, ahogy mindig is szokta, és nem tér haza. A sportoló meccs közben összeesik, és már nem lehet újraéleszteni. A sportoló elmegy diszkóba, és agyonverik. Ja ez nem, a nagyapám ilyet nem kapott el. De megtörtént.

Ez volna a példa, hogy éljünk egészségesen? Ha ez, akkor a fiam kap nemsoká egy esélykiegyenlító ólomövet és betoncipőt, hogy ne akarja magát 35 éves korára halottá egészségesíteni, ha ez ezzel jár.

Mindenki látja, érzi, hogy valami nem okés ezzel a nagybetűs Sporttal, mégis a többségnek ez többet jelent bárminél, mert van végre valami identitástudat-féleségük, hovatartozás-élményük, és nem mellékesen jót lehet a tévé előtt sörözni (passzív sporttámogatás) vagy remekül lehet rendőrt/cigányt/buzit/idegeneket verni egy-egy meccs után, a szétszaggatott metrókocsiban (aktív sportrajongók). ja és tízmilliárdok mozognak a sikertelen, szar, pocsék foci körül, míg a magyarok által sikeresen, sőt világhírnévvel művelt egyéb kissportokat meg éppen csak hagyják kicsit még rugdalózni, mielőtt végképp kimúlnak.

Nem tudom, csak én vagyok megint borongós hangulatban? Akkor bocs...

A bejegyzés trackback címe:

https://bear.blog.hu/api/trackback/id/tr79570781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RGy 2008.08.12. 18:00:04

Szerintem tragikus a hozzáállásod. Valószínűleg nem látod, hogy ezen emberek többsége nem csak a sportban nyújt maximálisat, de később az életben is.
A nekik nyújtott pénzről: amit egy válogatott kajak kenus kap az szerintem kevesebb mint egy teljesen középszerű multilevel biztosítási ügynök, aki kemény munkával fejti a módozatok különbségeit.
A hasznukról: egy egy ilyen ember példája csak 20 gyereket rávesz, hogy valami célért dolgozzon, tegyen valamit akkor már megérte a jelenleginél 20x többet fizetni nekik.
Relatíve: Nem jobb példakép Csah László mint mondjuk Anettka, vagy Kelemen Anna, vagy valamelyik RTL klub csodasztár ???

Bear 2008.08.15. 08:04:05

Hát(tal nem kezdünk mondatot), nem is tudom.

Ott van ugye Egerszegi Egérke, valaha nagyot alkotott. De tényleg, és még szerintem, az antisportember szerint is. Megengedem: biztosan jó családanya, de vajon hány gyereknek lesz kedve úszó-olimpikonnak menni csak azért, mert naponta látja az említett hölgyet édességet majszolni a tévében? nekem ez inkább az édesszájúságra buzdításnak tűnik.Már ha ez jó példa. De lehet, hogy ő csak megszédült a nagy puding láttán... :-)

A sportolók pénzéről: amelyikük sikeres, az tutira többet tud leakasztani (IMHO), ha másból nem, hát reklámokból. Amelyik meg nem az, az magára vessen, én sem ingyé' kapom a fizumat, ha meg nem tetszene, kevesellném, akkor továbbállnék jobb munkáért jobb fizuval, hiába az elhivatottság. Csak egy gáz van: aki évekig, évtizedekig egy dolgot csinált (sport, vagy akármi más) az ekkorra már vagy elfelejti, amit az iskolában tanult szakmát, vagy esetleg sosem volt ilyen.

Igazad van azért a jó példával kapcsolatban, tényleg hallani, hogy ez vagy az a sportoló visz valakit hasonló pálya felé. Csak ez annyira ritka, és nagyon nem kerül nagyobb nyilvánosság elé. Ez kár! Pedig a jó irányba vivő jó példa az jó példa lenne például a jó irányba igyekvőknek (kicsit sok itt a jó példa meg irány, de ez van, bocs)

Anettkát meg a többi médiabarmot személy szerint kivinném közmunkára árkot ásni meg aszfaltozni, hogy utána lihegni se legyen kedvük, aztán addig ismételgetném ezt, amíg elmegy a hajlamuk a médiaszerepléstől egy életre. Hathavi felülvizsgálattal! :-)

énvélemény 2008.10.23. 23:04:03

Nekem ugyanez a bajom. Ha valaki sérülten születik, vagy életében éri súlyos baleset, azt rendben hogy "eltartja" egy közösség. De hogy gyermek és felnőtt játékokból milyen jó dolog üzletet csinálni. A hivatásos sportolóknál már csak a versenyeket bámulókat, sportújságért majdmeghalókat bírom jobban. Birkózni a gyerekeknek kell a porban, szomszédos települések meg mérjék össze az erejüket inkább métában, vagy hasonló. Menjen ki a pereputty 2 havonta, aztán jut másra, hasznosra is idő, és a versenyszellem, teljesítmény is megmarad. Nem kell mindenáron győzni, sokkal élvezetesebb maga a küzdelem, mint az eredmény.
Köszi a figyelmet!
süti beállítások módosítása